jako víno

betonový skelet / ateliér Ivana Kolečka FA VUT

esej 3 / Vinařství Dolní Kounice                                            Michal Poláš,17.4.2014

Vysvětluji návštěvě mé vinařství a mé víno

Vítejte na jižním svahu nad Dolními Kounicemi. Jsme na posledním pahorku před krokem do rozlehlé krajiny jižní Moravy. Zdejší víno roste ve svazích, kterými před mnoha tisíci lety protékala řeka Jihlava.  Ta zde zanechala specifické podloží, které vínu dodává zajímavou kouřovou chuť spáleného dřeva.

Naše vinařství se zdejší krajině podvolilo a vyrostlo z terénního zlomu, který tady v neogénu vybrousil vodní živel. Teď přicházíme, původní cestou, mezi hlavami vína. Spodní úroveň vinařství je z velké části schovaná ve svahu a slouží pro samotnou výrobu a skladování vína. My teď půjdeme na terasu k prezentační místnosti…

…kamenitá cesta…… rostliny vinné révy……slunce v zádech……zlom…

 …Pojďte dál. …jdeme přes velkou místnost s oknem do výrobní haly…

Toto je hlavní prostora, ve které probíhá fermentace a skladování vína v tancích. Víno zde steklo z lisu, který je nad námi.  Teď projdeme balírnou a lahvovnou do sklepa. Dubové sudy jsou z roku 1984 a leží v nich červené víno. V nerezových nádržích je převážně víno bílé. Za těmito dřevěnými vraty se skrývají poklady zdejší produkce. Jsou zde ty nejlepší archivní kousky, ale víno se má pít a ne skladovat. Pojďme tedy zpět nahoru, kde proběhne degustace.

velká místnost s oknem do výrobní haly……Pálava……stín terasy……vůně…...chuť…

Ten z vás, který by se chtěl zdržet na noc, si může na recepci zařídit nocleh. Je tu na druhé straně terasy, kterou jsme přišli, stejně jako pokoje. Na večer, bude připraven hostina ve sklepě na kopci.